Πύργος Ράλλη

Ο «Πύργος Ράλλη» αποτελεί πλέον τοπόσημο της Αίγινας. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση, στη μέση ενός υπέροχου κόλπου, πάνω στη θάλασσα, με θέα τα εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα της Αίγινας και το Ναό του Απόλλωνα («Κολώνα»). Χτίστηκε γύρω στο 1890 από τον Τηλέμαχο Ράλλη, προ-πάππου της σημερινής ιδιοκτήτριας, σύμφωνα με την τάση της εποχής που έφερνε εξέχοντες Αθηναίους στο νησί για να δημιουργήσουν εντυπωσιακά αρχοντικά διακοπών.

Ο «Πύργος Ράλλη» έχει αντέξει πολλές καταιγίδες, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μεταξύ άλλων, την κατάσχεση του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και τη χρήση του ως τόπου εξορίας.

Εμπνευσμένο από το νεο-γοτθικό αρχιτεκτονικό ρεύμα της Αγγλίας, από όπου λέγεται ότι ο Ράλλης έφερε μια φωτογραφία επιστρέφοντας από ένα από τα πολλά ταξίδια του, υποθέτουμε ότι θα χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί. Είναι χτισμένος εξ’ολοκλήρου από την πέτρα της Αίγινας, το «πουρί», ενώ οι τοίχοι και οι οροφές φέρουν περίτεχνες ζωγραφιές, βασισμένες σε αρχαία ελληνικά μοτίβα, με το βαθύ κόκκινο χρώμα να επικρατεί.

Περιτριγυρισμένος από έναν όμορφο κήπο με ελιές, λεμονιές και συκιές και λουλούδια, ο «Πύργος Ράλλη» ήταν και παραμένει η εξοχική κατοικία για τις τελευταίες πέντε γενιές της οικογένειας.

Το πανέμορφο κτήμα, με το μοναδικό φόντο του Πύργου και της θάλασσας, διατίθεται για γάμους και άλλες εκδηλώσεις.

Έχει ανακηρυχθεί επίσημα «Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και Έργον Τέχνης» από το Υπουργείο Πολιτισμού.