ΑΙΓΙΝΑ

Μοναδικές αρχαιότητες. Μεσαιωνικοί οικισμοί. Τα παγκοσμίου φήμης φιστίκια. Αρχαίοι ελαιώνες. Υπέροχες κρυμμένες παραλίες. Καταπληκτικά μονοπάτια πεζοπορίας. Εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα.  Χαλαρή νησιώτικη ατμόσφαιρα. Αυτή είναι η Αίγινα!

Απέχει μόλις 16,5 ναυτικά μίλια (περίπου 27 χλμ.) από το λιμάνι του Πειραιά, 40 λεπτά με το ιπτάμενο δελφίνι ή λίγο πάνω από μία ώρα με τα συμβατικά πλοία. Είναι αγαπημένος προορισμός καθ’όλη τη διάρκεια του έτους καθώς έχει ζωή και κίνηση όλο το χρόνο, λόγω του σχετικά μεγάλου τοπικού πληθυσμού και της τακτικής σύνδεσης με τον Πειραιά. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις της αρχαιότητας και ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Αθήνας. Στην Αίγινα κόπηκε το πρώτο νόμισμα του δυτικού πολιτισμού. Φιλοξενεί το σαγηνευτικό Ναό της Αφαίας (έναν από τους τρεις ναούς του «Ιερού Τριγώνου») και τον εντυπωσιακό μεσαιωνικό λόφο της Παλαιόχωρας («Νησιωτικός Μυστράς»). Καθώς η Αίγινα υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του νέου ανεξάρτητου κράτους, φιλοξενεί και όλα τα ιστορικά Καποδιστριακά κτίρια.

Η Αίγινα ήταν και παραμένει καλλιτεχνικό καταφύγιο για μερικούς από τους μεγαλύτερους συγγραφείς και καλλιτέχνες της χώρας, γοητευμένοι από τη μοναδική διαύγεια του φωτός του νησιού, διάσημο από την αρχαιότητα. Αποτελεί δε ιερό τόπο για προσκυνητές από όλον τον κόσμο που επισκέπτονται το περίφημο και επιβλητικό μοναστήρι του Αγ. Νεκταρίου.

Η ιστορία και η φύση βρίσκονται σε ένα συνεχές παιχνίδι, καθιστώντας την Αίγινα έναν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις του πολιτισμού, της ιστορίας και της φύσης, για οικογένειες και εξερευνητές!

 • Pyrgos Ralli Estate
  Pyrgos Ralli Estate
  • Πύργος Ράλλη

   Πύργος Ράλλη

 • Αξιοθέατα
  Αξιοθέατα
  • Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο

   Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο

   Επισκεφθείτε το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, που θα σας «ταξιδεύψει» στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν της καθημερινότητας των Αιγινητών. Το μουσείο φιλοξενεί σπάνια χειρόγραφα, παραδοσιακές φορεσιές, παλιά έπιπλα, χαρακτικά και κεντήματα, γεωργικά και αλιευτικά εργαλεία και μινιατούρες αλιευτικών σκαφών.

  • Παλαιοχώρα

   Παλαιοχώρα

   Εξερευνήστε την Παλαιόχωρα, ή «παλιά πόλη» ή «Νησιωτικός Μυστράς» όπως αποκαλείται, ένα μεσαιωνικό χωριό που χτίστηκε τον 9ο αιώνα που αποτελούσε την πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1826. Βρίσκεται δίπλα στη Μονή του Αγίου Νεκταρίου, 7 χλμ. από το λιμάνι της Αίγινας. Οι αρχαιολόγοι το έχουν προσδιορίσει ως την τοποθεσία της αρχαίας πόλης της Αίγινας. Απολαύστε την υπέροχη θέα από την κορυφή του λόφου και δείτε τα υπόλοιπα τείχη της πόλης, τις δεξαμενές νερού και τις 38 εκκλησίες που σώζονται μέχρι σήμερα.

  • Πύργος Μαρκέλλου

   Πύργος Μαρκέλλου

   Ο Πύργος του Μαρκέλλου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Αίγινας, αποτελεί ορόσημο του νησιού και είναι κτίριο μεγάλης ιστορικής σημασίας. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα και πήρε το όνομά του από τον ιδιοκτήτη του Σπυρίδωνα Μαρκέλλο, ισχυρό υποστηρικτή της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, ο Πύργος φιλοξένησε πολλές σημαντικές προσωπικότητες ενώ μετά τον πόλεμο, όταν η Ελλάδα έγινε ελεύθερο κράτος και η Αίγινα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της νεοσύστατης χώρας, ο Πύργος μετατράπηκε σε κατοικία του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια από το 1828 έως το 1829. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Πύργου του Μαρκέλλου είναι το ροζ χρώμα και το βενετσιάνικο στιλ του.

  • Άγιος Νεκτάριος

   Άγιος Νεκτάριος

   Χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας και από το εξωτερικό για να προσκυνήσουν τον πρώτο σύγχρονο άγιο της Ελλάδας. Ο Άγιος Νεκτάριος της Αίγινας (1846 – 1920), είναι ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες Ορθόδοξους Αγίους, αναγνωρίστηκε επίσημα ως Άγιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης το 1961. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 9 Νοεμβρίου.

  • Ναός της Αφαίας

   Ναός της Αφαίας

   Ανακαλύψτε ένα από τα θαύματα της Αρχαίας Ελλάδας. Ο δωρικός ναός της Αφαίας, αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, χτίστηκε γύρω στο 480 π.Χ. και βρίσκεται 13 χλμ ανατολικά της πόλης της Αίγινας. Λέγεται μάλιστα ότι, ο Ναός της Αφαίας, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και ο Παρθενώνας στην Αθήνα σχηματίζουν γεωγραφικά ένα ισοσκελές τρίγωνο, το λεγόμενο “Ιερό Τρίγωνο της Αρχαιότητας”! Ο μύθος λέει ότι η Αφαία διέφυγε από τα νύχια των ναυτικών κοντά στην ακτή της Αίγινας και φάνηκε να ανεβαίνει και να εξαφανίζεται μέσα στο βουνό, και έτσι πήρε το όνομα της, που σημαίνει ότι εξαφανίστηκε. Επίσης, η Αφαία λέγεται ότι είναι θεά του κυνηγιού και ότι προστατεύει τη ναυτιλία. Η Αίγινα ήταν μια σημαντική ναυτική δύναμη της περιοχής.

  • Μουσείο Καπράλου

   Μουσείο Καπράλου

   Το Μουσείο Καπράλου βρίσκεται στην κεντρική παραλιακή οδό, περίπου 3 χλμ. βόρεια από την πόλη της Αίγινας. Αποτελείται από έξι αίθουσες – τα εργαστήρια του γλύπτη – ενώ ο περιβάλλων χώρος σχεδιάστηκε από τον ίδιο. Ο Χρήστος Καπράλος άφησε μια συλλογή περίπου 7.500 έργων στον ελληνικό λαό με την ίδρυση του ιδρύματός του. Ο επισκέπτης του Μουσείου Καπράλου μπορεί να δει έργα του της περιόδου 1963-93. Το χάλκινο άγαλμα, η Μάνα, τοποθετημένο σε μια πλατεία απέναντι από το μουσείο δίπλα στη θάλασσα, συμβολίζει την Ελληνίδα μητέρα, και την αφοσίωση της στην οικογένεια της.

  • Ναός του Απόλλωνα ("Κολώνα")

   Ναός του Απόλλωνα ("Κολώνα")

   Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, θα δείτε τα ερείπια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα.  Σήμερα σώζεται μόνο μία μονή στήλη από το δωρικό ναό που χτίστηκε το 520 π.Χ., δίνοντας το όνομα στην περιοχή «Κολώνα».

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας

   Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας

   Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας είναι το πρώτο μουσείο που ιδρύθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο από τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1829. Το μουσείο στεγάζει αντικείμενα από όλους τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού: το ναό του Απόλλωνα («Κολώνα»), το Ναό της Αθηνάς Αφαίας, το ιερό του Ελλανίου Διός.

 

Αξιοθέατα

Η Μονή

Το μικρό ακατοίκητο νησί της Μονής, μόλις 10 λεπτά με θαλάσσιο ταξί από την παραλία της Πέρδικας, είναι μια πολύ όμορφη ημερήσια βόλτα Στο μικρό νησάκι μπορείτε να δείτε ελάφια, παγώνια και κρι-κρι και να απολαύσετε ένα μοναδικό μπάνιο στα γαλαζοπράσινα νερά της.

READ MORE
Fistiki Fest

Κάθε Σεπτέμβριο, η Αίγινα φιλοξενεί το περίφημο Fistiki Fest, δηλαδή το Φεστιβάλ της Φιστικιάς, που πραγματοποιείται στο νησί από το 2008. Πρόκειται για τη μεγάλη γιορτή του Σαρωνικού που κύριο στόχο έχει την προώθηση και υποστήριξη της καλλιέργειας του παγκοσμίου φήμης και μοναδικού φιστικιού, γνωστού ως «Φιστίκι Αιγίνης».
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε διάσημους Έλληνες τραγουδιστές, συνθέτες, μουσικούς και χορευτικές ομάδες, να αγοράσετε φιστίκια και άλλα προϊόντα με βάση το φιστίκι και και να ζήσετε ένα μοναδικό ταξίδι γαστρονομίας!

READ MORE